Behandelingsopties

Wat zijn de behandelmethoden bij Erectiele Disfunctie (ED)?

Een erectiestoornis heeft een grote invloed op veel aspecten van uw leven. Als u maanden opeenvolgend geen erectie kunt krijgen terwijl er wel een seksueel verlangen is, levert dat vaak frustratie op. Zowel bij u, maar ook bij een eventuele partner. Het zorgt voor onzekerheid, een lager gevoel van eigenwaarde, relatieperikelen en soms zelfs depressieve gevoelens. 

Uit schaamte brengen veel mannen of stellen geen bezoek aan de huisarts met deze problemen. Zonde, want erectieproblemen zijn niet altijd chronisch en in veel gevallen is een erectiestoornis behandeling mogelijk. Op deze pagina leggen we uit hoe u uw relatie met een erectiestoornis kunt verbeteren en welke behandelingen er mogelijk zijn.

Wat veroorzaakt een erectiestoornis?

Erectiestoornissen kunnen ontstaan door meerdere oorzaken. Naast psychische zijn er ook lichamelijke oorzaken aan te wijzen voor erectiestoornissen. Medisch onderzoek heeft aangetoond dat bijna 80% van de erectiestoornissen bij mannen veroorzaakt wordt door een lichamelijk probleem of aandoening.

Bij de meeste mannen kan de oorzaak van een erectiestoornis gemakkelijk vastgesteld worden. Als de oorzaak eenmaal bekend is, kan de juiste behandeling worden geadviseerd met het doel om weer een bevredigend seksleven te krijgen.

4 stappen om een erectiestoornis te behandelen

Er zijn verschillende manieren om uw erectiestoornis te behandelen. We zetten de verschillende stappen voor u op een rijtje. 

Stap 1: Praat erover 

Veel mannen of stellen schamen zich voor erectieproblemen. De man kan niet meer ‘presteren’ en de partner voelt zich onzeker. Vaak zijn erectiestoornissen niet het ontbreken van seksueel verlangen, maar heeft het een mentale of fysieke oorzaak. 

De eerste stap bij een erectiestoornis of erectieproblemen is erover praten. U bent niet de enige: erectieproblemen komen binnen iedere leeftijdscategorie voor. Daarnaast ervaart ⅓ van de 65-plussers soms erectieproblemen. Praat erover binnen uw relatie, maar ook met een specialist. Bespreek uw klachten en gevoelens met een seksuoloog of huisarts. 

Stap 2: Maak van uw gezondheid prioriteit 

Zit u niet lekker in uw vel, dan heeft dat invloed op uw mentale én fysieke gesteldheid. Gezonde voeding, voldoende beweging en minimaal acht uur slaap per nacht zorgen ervoor dat u zich beter voelt. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bristol, dat 40% van de mensen die een erectiestoornis ervaarden, dit natuurlijk konden behandelen door meer te bewegen. 

Daarnaast kan een erectiestoornis een voorstadium zijn van cardiovasculaire aandoeningen. Door een actief leven te leiden nemen de risico’s rondom hart- en vaatziekten af én behandelt u op een natuurlijke manier de erectieproblemen. 

Stap 3: Vermijd stress en stop met roken, alcohol en drugs 

Het is algemeen bekend dat stress, tabak, alcohol en drugs een slechte impact op uw gezondheid hebben. Gebruik meditatie-apps om rust in te bouwen tijdens een stressvolle dag en laat tabak, alcohol en drugs links liggen. 

Stap 4: verdiep in behandelmethodes 

Heeft uw fysieke- en mentale gezondheid uw hoogste prioriteit en heeft u erectieproblemen als gevolg van chronische of acute aandoeningen? Parkinson, MS, een dwarslaesie of de behandeling van prostaatkanker zijn vaak de directe aanleiding van erectieproblemen. In dat geval is er meer nodig dan een gezonde levensstijl. We vertellen u graag welke erectiestoornis behandelingen er dan mogelijk zijn. 

Erectiestoornis behandelingen 

Een erectiestoornis behandelen met medicatie 

Bij een erectiestoornis behandeling, wordt er gegrepen naar erectiepillen. Het ‘blauwe pilletje’ zoals Viagra lijkt de uitkomst te zijn voor veel mannen. Het nadeel hiervan is dat het niet voor iedereen werkt en u afhankelijk bent van medicatie. Het is geen blijvende oplossing voor een erectieprobleem en de erectie kan lang na de seksuele daad aanhouden. 

De penispomp 

Een andere oplossing is de penispomp. Dit is een apparaat dat de penis vacuüm zuigt, waardoor de bloedtoevoer toeneemt en er sneller een erectie plaatsvindt. Bij een erectiestoornis is het soms mogelijk om een erectie te krijgen, maar niet om deze te behouden. De penispomp kan er niet voor zorgen dat een erectie behouden blijft, waardoor het vaak niet de perfecte oplossing is om een erectiestoornis te behandelen. 

Een blijvende behandeling voor een erectiestoornis 

Lukt het door een acute of chronische aandoening niet om een erectie te krijgen of te behouden? Mist u de penetratie met uw partner en zoekt u een blijvende oplossing voor uw probleem? Een penisimplantaat biedt mogelijk een uitkomst. 

Dit implantaat wordt eenmalig geplaatst tijdens een operatie en biedt een effectieve en bevredigende terugkeer naar een actief seksleven. Het is belangrijk dat u eerst de mogelijkheden met uw arts bespreekt en een juiste diagnose krijgt. 

Voordelen van een penisimplantaat:

✓ Uw relatie met uw partner verbetert
✓ Blijvende oplossing bij een erectiestoornis
✓ Draagt bij aan zelfvertrouwen en zelfbeeld
✓ Het lost uw erectieproblemen zonder medicatie op
✓ Een penisimplantaat maakt gemeenschap met uw partner mogelijk

 

Share this article