Andere oorzaken | Erectiestoornissen begrijpen

De mogelijke oorzaken van een erectiestoornis

Erectieproblemen bij mannen komen regelmatig voor. Slechte voeding, ouderdom, te weinig slaap of stress kunnen ervoor zorgen dat de prestaties in de slaapkamer afnemen. Niet alleen vervelend voor de man die deze problemen ervaart, maar ook voor een eventuele partner. Het kan zorgen voor extra onzekerheid, relatieproblemen en zelfs depressieve gevoelens. 

Over het algemeen zijn erectieproblemen niet direct een reden tot paniek. 1/3 van de 65-plussers ervaart regelmatig erectieproblemen. Langdurige erectieproblemen daarentegen kunnen het gevolg zijn van een aandoening. In dat geval spreken we van een erectiestoornis. Op deze pagina vertellen we meer over de oorzaken van een erectiestoornis en vertellen we hoe u dit kunt laten behandelen.

Wat is een erectiestoornis?

Wanneer de man drie maanden of langer aaneengesloten geen erectie kan krijgen, spreken we van een erectiestoornis. Een andere benaming is ook wel ‘erectiele disfunctie’ of ‘erectile disfunction’ in het engels, afgekort naar ‘E.D.’ Een persoon die te maken heeft met een erectiestoornis, kan alsnog verlangen voelen of in sommige gevallen ejaculeren. Intimiteit binnen de relatie is nog steeds mogelijk, alleen door het gebrek aan een erectie lukt geslachtsgemeenschap niet.

Aandoeningen die erectiele disfunctie kunnen veroorzaken

Erectiestoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben. We zetten de belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen op een rijtje:

  • Verschillende soorten letsel, waaronder hersenschade, een dwarslaesie of schade aan het geslachtsorgaan. 
  • Aandoeningen waaronder diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten of de ziekte van Peyronie. 
  • Een operatie aan het geslachtsorgaan, zoals het verwijderen van de prostaat. 
  • (Overmatig) gebruik van drugs, alcohol of medicatie. 

Diabetes als oorzaak van erectieproblemen 

Diabetes is een van de belangrijkste oorzaken op het gebied van erectieproblemen. Deze ziekte brengt mogelijk schade aan zenuwen, bloedvaten en spieren toe. Dit leidt dan weer tot problemen zoals pijn en gevoelloosheid in verschillende delen van het lichaam. Ook het geslachtsdeel kan hierdoor geen zenuwsignalen ontvangen die nodig zijn om een erectie te krijgen. Ouderen hebben vaker last van diabetes, vandaar dat het onder andere in deze leeftijdsgroep vaker voorkomt. Daarnaast krijgen steeds meer mensen de diagnose diabetes, waardoor erectiestoornissen naar verwachting alleen maar toenemen in de toekomst. 

Erectieproblemen bij hart- en vaatziekten 

Erectieproblemen komen vaak voor bij patiënten die lijden aan hart- en vaatziekten. Erectiele disfunctie kan ook een voorteken zijn van deze ziekten, daarom is het altijd goed om bij aanhoudende erectieproblemen langs de huisarts te gaan. Bij cardiovasculaire aandoeningen kan een ophoping van plaque in de slagaders de hoeveelheid bloed die er doorheen stroomt beperken. Deze verminderde stroom kan leiden tot angina (pijn op de borst) of een hartaanval. Deze slagaders voorzien het geslachtsdeel van bloed, maar door de beperkte toestroom ervan ontstaat er daarom geen erectie. 

Erectiele disfunctie door prostaatkanker 

Prostaatkanker wordt niet als een oorzaak van E.D. beschouwd, maar de bestralingen, hormoontherapie of operaties kunnen hier wel een oorzaak van zijn. Soms zijn deze erectieproblemen tijdelijk, maar veel patiënten hebben hier langdurig last van. Mannen die erectiele disfunctie ervaren als gevolg van de behandelingen, kunnen alsnog een orgasme krijgen. Bij een radicale prostatectomie kan het wel voorkomen dat er een droog orgasme ontstaat zonder ejaculatie. 

Parkinson, Alzheimer en MS (multiple sclerose) als oorzaak 

Bovenstaande ziekten leiden mogelijk tot een erectiestoornis, omdat het neurologische aandoeningen zijn. Deze ziekten blokkeren mogelijk signalen vanuit de hersenen naar het  voortplantingssysteem. Alle neurologische aandoeningen die zijn gelinkt aan de grote hersenen, het ruggenmerg, de hersenen, de ruggengraat of de perifere zenuwen kunnen de oorzaak zijn van een erectiestoornis. 

Een aantal feiten op een rijtje:

  • 1/3 Van de 65-plussers ervaren met enige mate erectiele disfunctie
  • 80% Van erectiele disfunctie wordt veroorzaakt door een fysiek probleem of aandoening
  • Tegen 2025 zullen wereldwijd naar verwachting bijna 350 miljoen mensen lijden aan ED

Erectieproblemen behandelen

Langdurige erectieproblemen kunnen zorgen voor angst- en depressieve gevoelens, relatieproblemen en een laag gevoel van eigenwaarde. Gelukkig zijn er, naast medicatie, ook andere manieren om deze problemen te behandelen. U en uw partner staan er niet alleen voor en we vertellen graag meer over de blijvende oplossingen om erectiele disfunctie te behandelen. 

Een langetermijnoplossing zonder medicatie is een penisimplantaat. Dit implantaat wordt eenmalig aangebracht tijdens een operatie en biedt een effectieve en bevredigende terugkeer naar een actief seksleven. Overleg de mogelijkheden van een penisimplantaat voor de behandeling van erectiele disfunctie met uw arts. 

Voordelen van een penisimplantaat:
✓ Het lost uw erectieproblemen zonder medicatie op
✓ Blijvende oplossing voor intieme ongemakken bij de man
✓ Uw relatie met uw partner verbetert
✓ Draagt bij aan zelfvertrouwen en zelfbeeld
✓ Een penisimplantaat maakt gemeenschap met uw partner weer mogelijk

Share this article