Erectiestoornissen begrijpen | Over ED

Hoe ontstaan erecties?

Voor de meeste mensen zijn erecties onlosmakelijk verbonden aan een bevredigend seksleven. Een erectie geeft seksueel verlangen weer en zorgt ervoor dat penetratie met een partner mogelijk wordt. Maar hoe ontstaan erecties? En hoe komt het dat een erectie weigert? We vertellen er op deze pagina meer over.

Hoe werkt een erectie?

De penis is een complex orgaan. De penis, balzak en prostaat vormen samen het geslachtsorgaan. De penis bestaat uit de wortel, de schacht en de eikel. In de schacht, het middelste deel van de penis, zitten zwellichamen. Deze zwellichamen vullen zich met bloed waardoor de erectie ontstaat, ook wel een ‘stijve’ genoemd. 

Dit gebeurt niet zomaar: in de meeste gevallen ontstaat een erectie door seksuele opwinding. De hersenen geven via zenuwbanen prikkels af naar de penis. Hierdoor ontspannen de spieren rondom de slagaders en daardoor stroomt bloed naar de penis. De zwellichamen vullen zich met bloed en daardoor wordt de penis hard. De penis wordt langer, dikker en gaat rechtop staan. Hierdoor is penetratie mogelijk. 

In sommige gevallen ontstaat een spontane erectie zonder seksuele prikkelingen. Soms is er een onbewuste stimulans zoals een onschuldige aanraking en, vooral op jonge leeftijd, kunnen hormonen parten spelen. Dit kan vervelend zijn, maar het is normaal en hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. In de meeste gevallen verdwijnt een erectie na ejaculatie of gaat deze vanzelf over.  

Waardoor blijft een erectie uit? 

Er zijn twee type erecties: de reflexogene erectie die ontstaat door directe stimulatie van het geslachtsdeel. Een psychogene erectie ontstaat door een seksuele fantasie en wordt met stimulatie langer behouden. Blijft een erectie uit, dan kan de oorzaak zowel mentaal als fysiek zijn. 

Stress, gebrek aan seksueel verlangen of een slechte nachtrust zijn voorbeelden van mentale oorzaken. Slechte voeding en (overmatig) gebruik van drugs, alcohol of tabak kunnen er ook voor zorgen dat een erectie uitblijft. Meestal gaat dit vanzelf weer over zodra u prioriteit geeft aan uw gezondheid. 

In sommige gevallen zijn lichamelijke aandoeningen de oorzaak van erectieproblemen. Wanneer de hersenen niet genoeg of geen signalen verzenden, wanneer er onvoldoende bloedstroom is of wanneer erectiel weefsel is beschadigd kan dit invloed hebben op een erectie. Heeft u een van de volgende aandoeningen, dan houdt dit mogelijk verband met erectieproblemen:

  • Verschillende soorten letsel, waaronder hersenschade, een dwarslaesie of schade aan het geslachtsorgaan. 
  • Aandoeningen waaronder diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten of de ziekte van Peyronie. 
  • Een operatie aan het geslachtsorgaan, zoals het verwijderen van de prostaat. 

Wanneer u meer dan drie maanden opeenvolgend geen erectie kunt krijgen terwijl er wel seksueel verlangen is, spreken we van een erectiestoornis. Alleen van uw gezondheid uw prioriteit maken is dan niet altijd voldoende om een erectiestoornis te behandelen. Daarnaast kunnen erectieproblemen ook voortekenen zijn van cardiovasculaire aandoeningen. Bezoek bij aanhoudende erectieproblemen daarom altijd uw huisarts voor een diagnose en eventueel behandelplan. 

Erectieproblemen behandelen 

Erectieproblemen- of stoornissen zijn voor veel mensen een taboe. Toch is het belangrijk om erover te praten. Met uw partner, een seksuoloog of uw huisarts. Erectieproblemen kunnen zorgen voor mentale problemen waaronder depressieve gevoelens én het kan een voorteken van hart- en vaatziekten zijn. Erectieproblemen zorgen vaak voor relatieproblemen, terwijl ze goed te behandelen zijn. Wacht er niet mee om erover te praten, want u bent hierin niet alleen. 

  • Veel mensen kunnen erectieproblemen natuurlijk behandelen: uit onderzoek van de Universiteit van Bristol, bleek dat 40% van de mensen het natuurlijk konden behandelen door gezonder te leven en meer te bewegen. 
  • Erectieproblemen kunnen daarnaast behandeld worden met tijdelijke middelen zoals een penispomp, medicatie of een penisprothese

Zoekt u een een blijvende oplossing voor uw erectiestoornis? Een penisprothese biedt misschien de uitkomst. Lees hier de antwoorden op de veelgestelde vragen rondom een penisprothese

 

Share this article