Erectiestoornissen begrijpen | Over ED

Erectiele disfunctie: Is er een behandeling?

Bijna iedere man maakt het wel een keer mee: een erectieprobleem tijdens een intiem moment. Veel mannen, zeker op latere leeftijd, ervaren dit een keer. Dit is geen reden tot paniek, ook niet wanneer een erectie meerdere dagen op rij uitblijft. Er zijn verschillende oorzaken te benoemen waardoor een man geen erectie kan krijgen. Op deze pagina vertellen we welke oorzaken kunnen zorgen dat een erectie uitblijft, wat het verschil is met erectiele disfunctie en hoe erectieproblemen verholpen kunnen worden.

Oorzaken van erectieproblemen 

In alle leeftijdscategorieen kan het voorkomen dat de man tijdens gemeenschap geen erectie krijgt. Dat is volkomen normaal en geen reden om zorgen te maken. Psychische oorzaken zoals stress, angst of onzekerheid kunnen een erectie in de weg zitten. Misschien ervaart u of of uw partner (onbewust) stress op het werk of de thuissituatie, waardoor dit effect heeft op de erectie. 

Ook andere factoren zoals slechte voeding, slaaptekort of een gebrek aan vitamine D kunnen een rol spelen bij het uitblijven van een erectie. Tot slot speelt leeftijd ook mee: hoewel mannen in alle leeftijdscategorieën erectieproblemen kunnen ervaren, zien we met name bij oudere mannen dat het aantal erecties afneemt. Ook kan de erectie minder stevig zijn of korter aanhouden. 

Niet alleen voor het behoud van een erectie, maar ook voor de algemene gezondheid is het belangrijk om voldoende te rusten en op te letten dat u de juiste vitaminen binnenkrijgt. Blijven erectieproblemen drie maanden of langer tijdens iedere seksuele daad aanhouden, dan lijdt u of uw partner mogelijk aan erectiele disfunctie. Bezoek een huisarts om de juiste diagnose te krijgen. 

 

Wat is erectiele disfunctie? 

Bij erectiele disfunctie is het niet mogelijk om geslachtsgemeenschap te hebben door het ontbreken van een erectie of door een niet-volledige erectie. Het wordt ook vaak ‘erectile dysfunction’ (afgekort naar ‘E.D.’) of erectiestoornis genoemd. 

In tegenstelling tot een eenmalig gebrek aan een erectie, duurt dit bij erectiele disfunctie drie maanden of langer. Het betekent niet dat u geen enkele vorm van intiem contact kunt hebben: verlangen voelen, een orgasme krijgen en zelfs ejaculeren zijn in sommige gevallen mogelijk. 

 

Oorzaken van erectiele disfunctie 

Erectiestoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben. We zetten de belangrijkste oorzaken van erectiele disfunctie op een rijtje:

  • Verschillende soorten letsel, waaronder hersenschade, een dwarslaesie of schade aan het geslachtsorgaan. 
  • Aandoeningen waaronder diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten of de ziekte van Peyronie. 
  • Een operatie aan het geslachtsorgaan, zoals het verwijderen van de prostaat. 
  • (Overmatig) gebruik van drugs, alcohol of medicatie. 

Een aantal feiten op een rijtje:

  • 1/3 Van de 65-plussers ervaren met enige mate erectiele disfunctie
  • 80% Van erectiele disfunctie wordt veroorzaakt door een fysiek probleem of aandoening 
  • Tegen 2025 zullen wereldwijd naar verwachting bijna 350 miljoen mannen lijden aan ED

Langdurige erectiele disfunctie kan zorgen voor angst- en depressieve gevoelens, relatieproblemen en een laag gevoel van eigenwaarde. Bij deze erectieproblemen hoeft u niet de handdoek in de ring te gooien en niet te zoeken naar oplossingen. U en uw partner staan er niet alleen voor en er zijn blijvende oplossingen om erectiele disfunctie tegen te gaan. 

 

Erectieproblemen oplossen 

Er zijn veel verschillende behandelingen om erectieproblemen op te lossen. Denk aan pillen, injecties en vacuümpompen. Dit zijn slechts tijdelijke oplossingen. Veel mannen willen erectieproblemen oplossen zonder medicatie. 

Een langetermijnoplossing zonder medicatie is een penisimplantaat. Dit implantaat wordt eenmalig aangebracht tijdens een operatie en biedt een effectieve en bevredigende terugkeer naar een actief seksleven. Overleg de mogelijkheden van een penisimplantaat voor de behandeling van erectiele disfunctie met uw arts. 

Voordelen van een penisimplantaat:

✓ Het lost uw erectieproblemen zonder medicatie op

✓ Blijvende oplossing voor intieme ongemakken bij de man 

✓ Uw relatie met uw partner verbetert

✓ Draagt bij aan zelfvertrouwen en zelfbeeld 

✓ Een penisimplantaat maakt gemeenschap met uw partner weer mogelijk

Share this article