Implantaat | Vind een oplossing tegen erectiestoornissen

De erectieprothese

Erectieproblemen kunnen zorgen voor een slecht zelfbeeld, verlies aan eigenwaarde en depressieve gevoelens. Het uitblijven van een erectie zorgt niet alleen bij de persoon zelf voor onzekere gevoelens, ook de partner heeft er vaak onder te leiden. Aan seksuele verwachtingen wordt niet meer voldaan, er ontstaat schaamte of onzekerheid.  

Gelukkig is een erectiestoornis niet langer onbehandelbaar en zijn er alternatieven op de tijdelijke penispomp, injecties of medicatie. Een langetermijnoplossing die penetratie en seksueel genot weer optimaal mogelijk maakt is een penisprothese. Deze prothese biedt een effectieve en bevredigende terugkeer naar een actief seksleven. Op deze pagina leest u alles over de penisprothese.

Wat is een penisprothese?

Een erectieprothese, ook wel een penisprothese of een penisimplantaat genoemd, is een hulpmiddel dat in het lichaam van de man wordt geplaatst waardoor het mogelijk is om een erectie te krijgen. Dit gebeurt eenmalig tijdens een operatie en een penisprothese komt van alle behandelingen het dichtst in de buurt van een daadwerkelijke erectie. Het is te vergelijken met een inwendige penispomp: U kunt het implantaat ‘opblazen’ en ‘leeg laten lopen’ wanneer u wilt en aan de buitenkant van het lichaam is het niet te zien. Hiermee simuleert u de erectie en kan penetratie weer plaatsvinden.

Na implantatie van de erectieprothese is een herstelperiode van vier tot acht weken nodig voordat u de prothese kunt gebruiken. Uw uroloog kan u specifiekere informatie geven over uw herstel.

 

De verschillende penisprotheses

Afhankelijk van uw eigen wensen, zijn er verschillende penisprotheses. Coloplast heeft twee typen erectieprothesen: Genesis® en Titan® touch. Beiden maken het voor mannen met erectiestoornissen mogelijk bevredigende seksuele gemeenschap te hebben en weer van seks te kunnen genieten. Het belangrijskte verschil tussen de twee typen erectieprothesen is dat de Genesis® prothese, die bestaat uit twee buigbare cilindervormige implantaten, zorgt voor een permanent stevige penis terwijl de Titan® prothese, die oppompbaar is, zorgt voor een gecontroleerde, meer natuurlijke erectie. 

Een oppompbare penisprothese 

De oppompbare penisprothese is de standaard in de markt, het is een op zichzelf staand oppompbaar systeem. De Titan® erectieprothese bestaat uit vier onderdelen: twee cilinders, een pomp en een reservoir. Het systeem is verbonden met siliconen slangetjes en wordt tijdens de implantatie gevuld met een steriele zoutoplossing. 

De onderdelen worden op de volgende locaties geïmplanteerd: de cilinders in de zwellichamen in de penis (naast elkaar), de pomp in de balzak en het reservoir in de onderbuik onder de spierlaag naast de blaas. Als de prothese eenmaal geïmplanteerd is, is het volledig in het lichaam verborgen. De prothese is niet zichtbaar en de penis ziet er ontspannen en normaal uit. De Titan® erectieprothese is ontworpen om een normale erectie zo dicht mogelijk te benaderen.
+ Niet zichtbaar in slappe toestand
+ Maximaliseert de omtrek van de penis
+ Eenvoudig te gebruiken en te activeren
+ Het implantaat loopt gemakkelijk weer leeg
+ De penisprothese voelt en ziet het meest eruit als een natuurlijke erectie

– Het kan bij een verminderde handcoördinatie lastig zijn om het implantaat te bedienen

 

 

 

 

 

 

 

Vormbare penisprothese

Een alternatief op de oppompbare penisprothese, is een vormbare penisprothese. De implanteerbare Genisis® erectieprothese bestaat uit twee cilinders. In het centrum van elk cilinder bevindt zich een zilverdraad waardoor de prothese in verschillende standen kan worden gepositioneerd.  Om penetratie mogelijk te maken brengt u de penis in de juiste positie en na afloop brengt u deze weer naar beneden. 

+ Met de vormbare penisprothese wordt het implantaat alleen in de zwellichamen aangebracht
+
Het is makkelijker te gebruiken voor mensen met verminderde handcoördinatie

– De penis is met dit implantaat altijd in half-erectiele toestand, hierdoor kan het in kleding lastiger te verbergen zijn
– Oefent constante druk uit op de binnenkant van de penis, wat voor discomfort kan zorgen

Hoe komt u in aanmerking voor een penisprothese? 

Een penisprothese biedt een goede terugkeer naar een bevredigend seksleven, maar is ook de allerlaatste optie. Wanneer er mogelijkheden zijn om uw erectiestoornis natuurlijk te behandelen, of wanneer de erectieproblemen van tijdelijke aard zijn, is het belangrijk om hier eerst in te verdiepen. Een penisprothese is een onomkeerbare operatie die de eigen zwellichamen in het lichaam definitief uitschakelen. 

Zorg daarom dat een goede gezondheid uw eerste prioriteit is en bezoek een huisarts om erover te praten en de juiste diagnose te krijgen. Een penisprothese is vooral bedoeld voor mensen die op geen enkele manier een andere erectie kunnen krijgen. Bijvoorbeeld na een ongeval met schade aan de zenuwen of bij diabetes of cardiovasculaire aandoeningen. Via uw huisarts kunt u een doorverwijzing naar het ziekenhuis krijgen en in aanmerking komen voor een penisprothese. 

De risico’s van een penisprothese

Net als bij iedere andere medische behandeling, brengt ook deze operatie risico’s met zich mee. Na de operatie kunnen infecties, zwellingen, pijn en ongemak optreden. Het implantaat is lichaamsvreemd en uw lichaam heeft tijd nodig om dit op te nemen. In sommige gevallen ontstaat er erosie of een defect aan de prothese waardoor aanvullende operaties niet zijn uitgesloten. Lees hier de veelgestelde vragen over de penisprothese en raadpleeg uw huisarts om alle gezondheidsrisico’s door te nemen. 

De voordelen van een penisprothese 

✓ Uw relatie met uw partner verbetert
✓ Blijvende oplossing bij een erectiestoornis
✓Draagt bij aan zelfvertrouwen en zelfbeeld
✓ Het lost uw erectieproblemen zonder medicatie op
✓ Een penisprothese maakt gemeenschap met uw partner mogelijk

 

Share this article